A felhasználói élmény növeléséhez, weboldalunk sütiket használ. Bővebb információért olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat!

2021 ápr. 14

 

Most, hogy itt az ősz, a levelek újra felhalmozódnak majd az udvarainkon. Tényleg olyan rossz, ha elégetjük őket?

 

A talajtakarás és a komposztálás jó alternatívák

 

Az avarégetés sokfelé általános gyakorlatnak számít, de a legtöbb sok helyen már betiltották, vagy ellenzik ezt a módszert, légszennyező hatása miatt. A jó hír az, hogy sok városban felajánlják, hogy elviszik a járdaszegélyről az összegyüjtött avart, és más udvari hulladékot, amit aztán komposztálnak és a parkok gondozására, vagy kereskedelmi célra használják. Ezen kívül vannak más, égetésmentes lehetőségek is.

 

Az égő levelek egészségügyi problémákat okozhatnak


A levelekben rekedt nedvesség miatt azok általában lassan égnek, így a levegőben lebegő részecskéket termelnek – apró finom port, kormot és egyéb szilárd anyagokat. Ezek a részecskék mélyen behatolnak a tüdőszövetekbe, és köhögést, nehézlégzést, mellkasi fájdalmat, légszomjat és esetenként tartós légzőszervi problémákat okozhatnak.

 

Avarégetés 

 

A kis avartüzek nagy környezetszennyezési problémákat okozhatnak


A szórványos avarégetések nem okoznak komoly szennyezést, de a tömeges tüzek egy földrajzi övezetben a légszennyező anyagok olyan nagymértékű koncentrációját okozhatják, amely meghaladja a levegő minőségi határértékeket. Úgy tartják, hogy egy adott helységben egyidőben történő tömeges avar- és udvari hulladék égetése akkora légszennyeződést okoz, amely vetekszik a gyárak és a gépjárművek által okozott szennyezéssel.

 

Az avarból jó komposzt lesz


Rosie Lerner, a Purdue Egyetem fogyasztói kertészeti specialistája szerint a komposztálás a leginkább környezetbarát alternatíva az égetéshez képest. A száraz falevelek önmagukban hosszú idő alatt bomlanak le, de zöld növényi anyagokkal, például lekaszált fűvel keverve, a folyamat felgyorsul – mondta a szakértő. Az olyan nitrogénforrások, mint például az istállótrágya, vagy a kereskedelemben kapható műtrágya, szintén segítenek.

„Keverjük meg a halmot időnként, hogy szellőzzön a komposzt” – mondta a specialista, hozzátéve, hogy a komposzthalomnak legalább egy köbméternyinek kell lennie, ebből – a körülményektől függően – heteken, vagy hónapokon belül jó talajjavító anyag lesz.

 

A lehullott levelekből égetés helyett készítsünk talajtakarót

 


 

Egy másik lehetőség az, hogy összeaprítsuk a leveleket és  talajtakaróként használjuk a pázsiton, vagy védjük vele kerti és udvari növényeinket. A szakértő azt ajánlja, hogy a talajtakaró réteg ne legyen vastagabb 5-7 cm-nél az aktívan növekvő növények körül, a leveleket előbb zúzzuk vagy daraboljuk össze, hogy ne simuljanak rá a növényre, és hogy a gyökérzet jusson elég levegőhöz.

Az, hogy a leveleket talajtakaróként használjuk a pázsiton, csak a levelek helyes felaprításának (a fűnyíróval) egyszerű kérdése, és annak, hogy otthagyjuk őket. Ahogyan a levelek kerti talajtakaróként való használata esetében, itt is számos előnye van, többek között a gyomok elfojtása, a nedvesség megőrzése és a talaj hőmérsékletének enyhítése.

 Forrás: edenkert.hu

 

EugyintezesBanner6

Korábbi cikkek

Statisztika

Ma45
Tegnap63
Héten158
Hónapban698
Mindösszesen227181

IP: 3.236.231.14 - Unknown - Unknown 2021-04-14

Impresszum